Meteen naar de inhoud

Onze Missie

Simpel, zoveel mogelijk fruit redden.

Drie zakjes Rollies naast elkaar met een kleurrijke achtergrond

We rollen de voedselketen op z'n kop

Koprol creëert waarde voor afgeschreven fruit. We kopen stromen fruit in die niet meer wordt verkocht in de reguliere markt. Door het verhitten, blenden en drogen van dit fruit ontstaat er een soort fruitsnoep; onze Rollies. Bij een kleine groep mensen bekend als 'fruitleer'. Door het verwerken van het afgeschreven fruit is het veel langer houdbaar. Ons doel? Simpel, al snoepend zoveel mogelijk afgekeurd fruit redden! Heel veel fruit wordt verspild omdat het door kleine imperfecties niet voldoet aan de strenge eisen van ons voedselsysteem. Zo rollen wij samen de voedselketen op z'n kop. Rol je met ons mee?

0 Kilo

Fruit gered

Waarom?

In Nederland zijn we gewend aan volle schappen met het mooiste fruit. Het hele jaar lang kun je mango’s, kiwi’s en druiven kopen. Maar hoe lekker al dat fruit ook is, het heeft ook een keerzijde. Op de route die fruit aflegt naar onze fruitschaal gaat er namelijk best vaak wat verloren. Een boomgaard met peren met een plekje, een pallet blauwe bessen waarvan enkele gebarsten zijn of bijvoorbeeld een lading bananen die onderweg naar Nederland vertraging opliep.

Dit soort fruit wordt dagelijks afgeschreven en belandt zo in de verbrandingsoven, terwijl er eigenlijk niet zoveel mis mee is. In ons voedselsysteem moet alles zó grootschalig, dat weggooien vaak de goedkoopste optie is voor deze producten. Al deze verspilling is natuurlijk ontzettend zonde. Niet alleen gaan de producten verloren, ook de energie die in de teelt, verpakking, transport en koeling van het voedsel gestoken wordt, is voor niets geweest. voedselverspilling is slecht voor onze wereld en die heeft het al niet makkelijk.

IMG_7865

Het verhaal achter ons fruit

Wij maken Rollies - fruitleer - van fruit dat blijft steken in de voedselketen, hierdoor is het elke keer weer een verassing met welk fruit wij werken. Al het fruit dat wij ophalen, heeft een eigen verhaal. 

Deze twee pallets abrikozen zijn omgevallen tijdens het transport van Spanje naar Nederland.

Abrikozen Met een deukje

Te veel gebarsten blauwe bessen zaten er in deze lading. Hierdoor zijn ze niet meer geschikt voor de supermarkt.

Blauwe bessen Met een barstje

Deze peren hebben een plekje en zijn daardoor niet lang genoeg houdbaar voor de reguliere verkoop.

Peren Met een plekje

De supermarkt verkocht minder aardbeien dan gedacht. Daardoor stonden deze mooierds langer dan gedacht in de opslag en waren ze niet lang genoeg houdbaar om nog in de winkel te verkopen

Aardbeien Nog helemaal mooi
    Video afspelen

    Schrijf je in voor de Update

    Om maandelijks op de hoogte te blijven van al ons geredde fruit.